Om projektet
Landbrug & Fødevarer inviterede i 2022 danskerne indenfor i en slagtekyllingestald for at give et indblik i dansk, konventionel produktion af Ross 308-kyllinger.
I 35 dage kunne man på kyllingestald.dk følge cirka 32.000 kyllingernes liv på Solveig Nørmarks gård i Vestjylland via en livestream, der sendte 24 timer i døgnet.
I 2023 og 2024 har vi gentaget invitationen og sendt live fra skrabehønernes liv på Henriks gård og kyllingernes liv i driftsleder Leifs stalde. Nu gør vi det igen.
Mange danskere ved ikke ret meget om dansk fjerkræproduktion, som har et særligt fokus på dyrevelfærd, høj fødevaresikkerhed, salmonellafri æg og fjerkrækød, samt et lavt klimaaftryk bl.a. ved at udnytte ressourcerne optimalt.
Vi håber, at dette initiativ vil bidrage til mere viden og flere nuancer om dansk fjerkræproduktion.
“Som producenter har vi et ansvar for at vise omverdenen, hvordan fødevareproduktionen foregår. Vi er glade for, at kunne invitere indenfor digitalt og på den måde bidrage til, at de danske forbrugere får mere viden om den danske økologiske ægproduktion. Vi har valgt at have en økologisk produktion, blandt andet fordi vi godt kan lide at se hønerne udfolde deres naturlige adfærd udendørs. Og det glæder vi os til, at vise alle dem der ser med hjemmefra,” siger Jørgen og Ane.
Målet er at vise så høj grad af åbenhed som overhovedet muligt og vise de faktiske forhold i stalden og udendørs, så danskerne kan få et reelt billede af den danske økologiske ægproduktion. Vi ved, at mange har forskellige forestillinger om, hvordan en moderne ægproduktion foregår. Nogen forestiller sig, at det er mere idyllisk end det er. Andre det modsatte. Vi håber, at livesendingen kan være med til at nuancere forestillingen.
I stalden er der opsat et kamera i etageanlægget. Det sidder i en højde, hvor man både kan se hønerne støvbade på gulvet, bevæge sig rundt i etagesystemet, hvile på siddepindene, og få et godt billede ned gennem stalden. Derudover er der kameraer, som viser æggene på ægbåndet, ude på verandaen, hvor der tildeles grovfoder og i hønsegården.
Stalden og hønsegården er repræsentativ for en dansk økologisk ægproduktion.
"De danske fjerkræproducenter leverer et kvalitetsprodukt uanset hvilken produktionsform, det sker under. Det er vores opgave som branche at få noget af den viden frem. Her har vi fundet en måde at vise vores produktion frem på, uden at vi går på kompromis med dyrevelfærden eller sundheden", siger Jens Skovgaard Jensen, formand for L&F Fjerkræs konsumæggruppe
Samtlige immaterielle rettigheder herunder ophavsret, varemærker samt alle øvrige rettigheder til www.hønsestald.dk tilhører Landbrug & Fødevarer. Indholdet på www.hønsestald.dk, herunder tekst, billeder, lyd- og videomateriale, må ikke på nogen måde anvendes, herunder kopieres, uploades, transmitteres eller distribueres til offentligt eller kommercielt brug uden forudgående skriftligt samtykke fra Landbrug & Fødevarer. Ved spørgsmål kontakt Landbrug & Fødevarers pressetelefon.