Mød ægproducenterne

Jørgen og Ane

Fra onsdag den 13. august til onsdag den 10. september, kan du følge med i 3.000 høners hverdag, når Landbrug & Fødevarer sender live døgnet rundt fra producenterne Jørgen og Anes økologiske ægproduktion i Nordjylland.

Jørgen og Ane har siden 2004 drevet en ægproduktion med økologiske høner.

De købte gården i 1991 og drev det som et deltidslandbrug, indtil de byggede det første hønsehus i 2004. De startede som konventionelle planteavlere, men omlagde til økologi i 1999.

Jørgen er 65 år gammel og arbejder fuldtid på gården og passer diverse bestyrelsesposter. Ane på 62 år arbejder som pædagog i den lokale børnehave. Sammen har de 3 voksne børn.

De har 4,5 ansatte + en weekendafløser til at hjælpe med pasning af høner og marker.

De bidrager også gerne til forskningsforsøg og har deltaget i forsøg faciliteret af Aarhus Universitet (Foulum).

Fakta om Jørgen og Anes høner

  • Det er en økologisk ægproduktion.

  • Hønerne er af racen Lohmann LSL Light. Det er en af de mest almindelige racer til produktion af hvide æg.

  • De har i alt 48.000 økologiske høner.

  • De unge høner opdrættes hos en økologisk opdrætter ved Holstebro.

  • Hønerne flytter ind i Jørgen og Anes stalde, når de er 18 uger gamle.

  • Der er 6 høner pr. m2 i stalden. Redekasserne tæller ikke med i arealet.

  • Hver høne skal have adgang til 4 m2 udeareal.

  • Jørgen, Ane eller én af deres ansatte tilser hønerne mindst 2 gange dagligt.

  • Hønerne bliver i stalden til de er 80 uger gamle. Derefter bliver de kørt til slagtning på et tysk slagteri.

  • Hønerne fodres med en blanding af hvede, majs, havre, sojaskrå, rapsskrå, byg, kalkskaller og flere forskellige mineraler og vitaminer. En del af kornet dyrker Jørgen og Ane selv.

  • En høne spiser ca. 120-125 g foder om dagen og drikker 2-2,4 dl vand.